8 metode de scădere a tensiunii arteriale

Numărul persoanelor care se confruntă cu boli cardiovasculare a crescut în mod alarmant, în urma pandemiei de COVID-19. Un studiu publicat în jurnalul Asociației Americane a Inimii, „Hypertension”, a reliefat o asociere semnificativă între infecția cu SARS-CoV-2 și hipertensiunea arterială (HTA).

Concluziile cercetării la care au luat parte peste 45.000 de participanți au arătat că persoanele care au trecut prin COVID-19, fără istoric de HTA, au avut un risc mai mare de a dezvolta HTA comparativ cu persoanele infectate cu virusul gripal.

Mai exact, 21% dintre persoanele spitalizate cu COVID-19 și 11% dintre cele care nu au fost spitalizate pentru COVID-19 au dezvoltat hipertensiune arterială Incidence of New-Onset Hypertension Post–COVID-19: Comparison With Influenza | Hypertension (ahajournals.org) . Acest lucru se compară cu 16% dintre persoanele spitalizate cu gripă și 4% dintre cele care nu au fost spitalizate pentru gripă. De asemenea, persoanele infectate cu SARS-CoV-2 care aveau peste 40 de ani, cu afecțiuni preexistente ca boala pulmonară obstructivă cronică sau boala renală cronică, au avut un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială.

Scăderea tensiunii arteriale în mod natural

Hipertensiunea arterială crește riscul bolilor de inimă, de infarct și de accident vascular cerebral, dacă este nu este ținută sub control. 1 din 4 cazuri de infarct miocardic sunt cauzate de hipertensiunea arterială.

Fiecare dintre noi are mai multe variante la dispoziție pentru a-și scădea tensiunea arterială în mod natural. Astfel, o valoare scăzută a tensiunii arteriale poate fi menținută în mod natural prin efectuarea exercițiilor fizice regulate, menținea greutății în parametri normali și tehnici de relaxare.

1. Faceți mișcare

Mersul regulat și exercițiile fizice de intensitate medie sunt printre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a reduce tensiunea arterială crescută. Indicate sunt cel puțin 30 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată. acestea sunt mersul pe jos, jogging, mersul pe bicicletă sau înotul, de preferat zilnic, timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână. Un studiu apărut în publicația „Journal of Cardiovascular Development and Disease” a arătat că, în cazul persoanelor hipertensive, cu vârsta peste 65 de ani, efectuarea suplimentară a 3.000 de pași/zi, a redus tensiunea arterială sistolică și diastolică cu 7, respectiv 4 mm Hg.

2. Reduceți aportul de sodiu

Consumul de sare este ridicat în întreaga lume, ca urmare a dietei moderne, bogată în alimente procesate și semipreparate.

Multe studii au legat aportul ridicat de sare cu hipertensiunea arterială și evenimentele cardiovasculare, inclusiv atac de cord sau accident vascular cerebral.

Dacă aveți deja hipertensiune, înlocuiți alimentele procesate cu cele proaspete și încercați să asezonați mâncărurile cu ierburi și condimente în loc de sare.

3. Alimente bogate în potasiu

Potasiul este un mineral important, care contribuie la echilibrarea efectelor sodiului și ajută la relaxarea vaselor de sânge.

Pentru a obține un echilibru mai bun de potasiu și sodiu în dieta dumneavoastră, evitați alimentele procesate și includeți în alimentație cât mai multe:

  • legume, în special verdețuri cu frunze, roșii, cartofi și cartofi dulci

  • fructe, inclusiv banane, avocado, portocale, caise și pepene

  • lactate, precum laptele și iaurtul

  • ton și somon

  • nuci și seminte

  • fasole

4. Adio, zahăr adăugat și carbohidrați rafinați!

Există un număr tot mai mare de cercetări care arată o legătură strânsă între aportul de zahăr adăugat și hipertensiunea arterială. Un studiu din 2020 a reliefat faptul că un consum crescut de băuturi îndulcite influențează nivelul tensiunii arteriale chiar și la copii și adolescenți.

Și nu este vorba doar despre zahăr. Toți carbohidrații rafinați, cum ar fi cei care se găsesc în făina albă, provoacă o creștere rapidă a glucozei în sânge.

Mai multe studii au arătat că o dietă săracă în carbohidrați ar putea reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică.

5. Fructele de pădure și ciocolata, bune pentru inimă

Fructele de pădure au, pe lângă o aromă suculentă, și polifenoli, compuși naturali ai plantelor benefici pentru menținerea sănătății inimii.

Polifenolii pot reduce riscul de diabet, afecțiuni cardiace, accident vascular cerebral, îmbunătățind rezistența la insulină, inflamația sistemică și tensiunea arterială.

Veste bună pentru amatorii de ciocolată! Ciocolata neagră și produsele din cacao, bogate în flavonoide, ajută la reducerea tensiunii arteriale, un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare.

6. Mențineți o greutate optimă

În cazul persoanelor supraponderale, pierderea în greutate este esențială pentru menținerea sănătății inimii. Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii japonezi, prin scăderea ponderală cu 5% se reduce semnificativ tensiunea arterială ridicată. Efectul este și mai mare atunci când pierderea în greutate este asociată cu exercițiile fizice.

7. Încercați meditația sau respirația profundă

Atât meditația, cât și respirația profundă pot activa sistemul nervos parasimpatic. Acest sistem intră în funcțiune atunci când corpul se relaxează, încetinind ritmul cardiac și scăzând tensiunea arterială.

Tehnicile de respirație profundă pot fi, de asemenea, destul de eficiente. Autorii unei cercetări din 2021 au concluzionat că practicarea respirației profunde, de două ori pe zi timp de 4 săptămâni, ar putea duce la o reducere a tensiunii arteriale sistolice și diastolice.

8. Suplimentele alimentare, de ajutor

Magneziul, vitamina D și vitamina C sunt doar câteva dintre numeroasele suplimente care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Studiile arată că suplimentele cu magneziu pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale prin creșterea producției de oxid nitric, care ajută la relaxarea vaselor de sânge.

Pe de altă parte, persoanele cu hipertensiune arterială tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina D decât cele care nu se confruntă cu această afecțiune. Un studiu la care au luat parte peste 300.000 de persoane a arătat reducerea riscului de apariție a hipertensiunii arteriale cu până la 30%, în cazul subiecților cu niveluri ridicate ale vitaminei D.

Suplimentele de acid folic – vitamina B9 pot, de asemenea, să scadă tensiunea arterială. În plus, aportul de suplimente cu vitamina 9 la tineri îi poate proteja împotriva acestei afecțiuni mai târziu în viață.

Și suplimentele cu vitamina C pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. O revizuire a opt studii de specialitate a arătat că, la persoanele cu hipertensiune arterială, administrarea a 300-1.000 mg pe zi de vitamina C a redus semnificativ nivelul presiunii arteriale.

Concluzii

Peste 30% din populația lumii are hipertensiune arterială, care este considerată principalul factor de risc pentru bolile de inimă și decesul prematur. Schimbările pe termen lung ale stilului de viață, sunt cea mai bună modalitate de a reduce tensiunea arterială.

Metodele naturale de a scădea tensiunea arterială includ și:

  • Scăderea nivelului de stres prin exerciții de respirație, meditație sau yoga

  • Sport regulat

  • Alimentație și dietă echilibrată

  • Consum redus de alcool, sare și cafeină

  • Mentinerea unei greutăți optime

  • Renunțarea la fumat

  • Administrarea suplimentelor alimentare

Înainte de a începe administrarea oricărui supliment alimentar, este important să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră curant sau cu unul dintre medicii eTELEDOC, dacă aveți un pachet de servicii Pachete – eTeledoc.ro activ.

Surse:

cedars-sinai.org/newsroom/today-young-people-are-more-likely-to-die-of-heart-attacks-post-covid-study-finds-but-why/

Sugar-sweetened beverages increases the risk of hypertension among children and adolescence: a systematic review and dose–response meta-analysis – PMC (nih.gov)

Effect of cocoa on blood pressure – PMC (nih.gov)

Evaluation of a Voluntary Work Site Weight Loss Program on Hypertension – PubMed (nih.gov)

https://karger.com/ofa/article/9/4/251/240108/Effect-of-a-Modest-Weight-Loss-in-Normalizing

Effects of diaphragmatic deep breathing exercises on prehypertensive or hypertensive adults: A literature review – ScienceDirect

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3325833/

14 Supplements That May Help Lower Blood Pressure (healthline.com)