Canalul auditiv are o anatomie fină și delicată. Timpanul, membrana despărțitoare dintre urechea externă și urechea medie, este o pieliță subțire, fină, care are rolul ca prin vibrație. Altfel spus prin mișcările extrem de fine, microscopice, ea ne ajută să auzim ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă timpanul este perforat, auzul are de suferit.
Urechea are diverse patologii. Dacă este vorba despre o infecție, de exemplu, trebuie să aplicați picături cu diverse tipuri de antibiotice, antiinflamatoare sau ce vă indică medicul specialist ORL. Dacă există un dop de ceară, e bine să folosiți niște produse care topesc acel dop și în acest fel, canalul auditiv se eliberează. Când mergem la piscină sau când intră apă în ureche, aceasta se astupă. Putem avea dificultăți în a auzi o perioadă, până apa se evaporă. Ideal ar fi ca acel bețișor cu vată în vârf să nu fie introdus niciodată în canalul auditiv decât foarte superficial, maximum până la jumătatea acestuia, în ideea de a absorbi excesul de apă. În niciun caz nu trebuie introdus pentru a scoate ceara din urechi, pentru că, dimpotrivă, vom împinge ceara către membrana timpanică și nu vom face altceva decât să formăm un blocaj, anume un dop.
În ceea ce privește produsele care pot fi introduse în canalul auditiv, acestea sunt doar cele recomandate de medicul specialist și care se găsesc în farmacii sau magazine de tip plafar. Acestea sunt produse dedicate, sterile, combinații de substanțe cu beneficii clare asupra urechii externe.
Există de asemenea și remedii naturiste sub formă de soluții care se administrează ca picături. Acestea le găsiți în farmacii și sunt combinații de plante și uleiuri esențiale. De menționat aici sunt extrasul de ghiocel și extrasul de lumânărică.
Copiii pot face cu ușurință otită, în special dacă nu își suflă nasul și nu elimină secrețiile nazale. Aici poate veni în ajutor aspiratorul nazal sau batistuța sugarului, cum mai este cunoscută.
Contrar practicilor populare, nu vă recomandăm să introduceți nimic în ureche, nici usturoi, nici ulei încins, plante de diverse feluri, ghimbir sau vreun suc. Leacurile băbești pot chiar agrava patologia auditivă și putem risca să ne pierdem parte din acuitatea auditivă.