Avocado, fruct sau legumă?

Avocado este un fruct pe care-l găsim în majoritatea magazinelor de profil și a devenit deja un ingredient relativ omniprezent și la noi în România. Este un fruct care crește în copacul cu același nume. Mai este cunoscut și sub denumirea de „perele aligatorului”, datorită formei și aspectului acestui fruct. De menționat este că unii îl consideră o legumă, iar alții un fruct. Este, de fapt, o boabă sau un 𝗳𝗿𝘂𝗰𝘁 𝗼𝗹𝗲𝗮𝗴𝗶𝗻𝗼𝘀, care face parte din aceeași grupă de plante cu arborele de scorțișoară.

Beneficii și proprietăți

Avocado este extrem de nutritiv, versatil și delicios. Acest fruct-legumă este indicat în foarte multe diete de slăbit. De asemenea, previne creșterea nivelului de zahăr din corp, fiind un aliment potrivit atât persoanelor supraponderale, cât și diabeticilor cu ajutorul grasimilor sănătoase pe care le conține.

Mai este cunoscut și ca untul verde sau untul veganilor. Combinațiile în care acesta poate fi consumat sunt nenumărate- salate, pastă, guacamole.

Avocado este folosit ca aliment de diversificare la bebeluși, fiind ușor de digerat și nutritiv.

Cu toate că este un aliment gras, grăsimile pe care le conține avocado fac parte din categoria grasimi sănătoase, acestea scăzând nivelul colesterolului rău și crescând valorile celui bun. Pe lângă acest lucru, scade riscul de atac de cord și sprijină sănătatea inimii. De asemenea, scade riscul de atac vascular cerebral și previne apariția cheagurilor.

Avocado, acest fruct-legumă, este bogat în nutrienți esențiali, vitamine, minerale, printre care vitamina K, E, C, B6, B12, A, acid folic, dar și potasiu, calciu și cupru. Susține funcționarea normală a sistemului imunitar, dar și a celui nervos. Este o sursă excelentă de fibre. Totodată, este plin de antioxidanți și conține luteină și zeaxantină, care previn bolile oculare.

Este hrănitor pentru piele și conține vitamina E și A. Stimulează sinteza de colagen astfel încât pielea nu se mai lasă cu atâta rapiditate. Previne îmbătrânirea timpurie pielii. Uleiul de avocado este prezent în foarte multe produse destinate îngrijirii pielii și părului. Poate fi combinat cosmetic și cu alte tipuri de uleiuri: de ricin, de cocos, de migdale ș.a.m.d.

Curiozități

Există o legendă care spune că o prințesă aztecă și-a îndrăgit atât de mult soțul încât i-a făcut cadou un avocado ca simbol al iubirii eterne. Fructul a fost primit ca atare și a fost prețuit ca semn al dragostei dintre cei doi. A fost totodată apreciat pentru calitățile sale nutritive inestimabile.

Pentru toate acestea, avocado a devenit fructul sănătății, al iubirii și al fertilității, fiind considerat un aliment cu puteri vindecătoare și revitalizante.

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Aflați mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/