Țelina are proprietăți diuretice, conține numeroși antioxidanți și compuși antiinflamatori. Poate fi consumată atât în salate, în sucuri – în stare crudă sau preparată – completând cu aroma ei mâncărurile de orice fel.
Țelina, printre cele mai sănătoase rădăcinoase
Țelina este o legumă foarte accesibilă și la îndemâna oricui. În ultima vreme, s-au tot vehiculat beneficiile sucului de țelină pentru organismul nostru. Deoarece are un conținut scăzut de calorii, aproximativ 43 calorii la 250 ml de suc, este un substituent excelent pentru băuturile din comerț cu un conținut ridicat de îndulcitori și substanțe nu tocmai prietenoase cu corpul nostru. Un singur pahar de suc de țelină pe zi vă asigură necesarul vitamine (A, B, C și K) și minerale, precum potasiu, mangan, cupru, calciu, magneziu și fosfor.
Moduri de preparare
Țelina poate fi amestecată și cu alte legume, frunze verzi sau fructe, pentru un gust mai aromat. Puteți pune, de exemplu, în storcător două tulpini de țelină, un măr verde, ghimbir proaspăt. Adăugați castravete, mentă și eventual suc de lămâie și omogenizați bine.
Beneficii pentru sănătate
Sucul de țelină revigorează organismul, îmbunătățește sănătatea generală și stimulează pierderea în greutate. Bineînțeles, limitarea alimentelor grase și a celor procesate, împreună cu exercițiile fizice regulate trebuie să însoțească acest proces. Sucul de țelină este format în cea mai mare parte din apă, aproape 95%, la care se adaugă fibre solubile și insolubile. Toate acestea susțin un tract digestiv sănătos și vă mențin hidratați.
Previne cancerul
Flavonoidele sunt principala clasă de fitonutrienți din țelină. Un aport crescut de flavonoide este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă, diabet și cancer. În felul acesta, țelina întreagă și sucul acesteia pot ajuta la prevenirea acestor boli. Mai mult, datorită concentrației de nitrați – sucul de țelină are un aport sporit în gestionarea sănătății inimii.