În fiecare an, la nivel mondial, la data de 31 mai este sărbătorită Ziua Mondială fără Tutun. Mesajele campaniilor anti-fumat vizează în această zi abstinența de la fumat timp de 24 de ore. Datele statistice arată că tabagismul scurtează viața fumătorilor, fiecare țigară fiind echivalentă cu 14 minute mai puțin din viața noastră.

În fiecare minut, 6 oameni mor din cauza fumatului

Peste 7 milioane de oameni mor anual din cauza efectelor acestei dependențe. Aproximativ 1 milion sunt victime colaterale ale celor care fumează, prin simpla expunere la fumul de tutun. 

Tabagismul este adicția care generează cele mai multe tipuri de afecțiuni. Fumatul este unul dintre factorii majori de risc pentru boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, cancer bucal, cancer pulmonar. De asemenea, tabagismul afectează sistemul digestiv, prin creșterea riscului de cancer de stomac și pancreatic. Poate provoca ulcere, reflux gastroesofagian și alte tulburări digestive.

„Fumatul accelerează și procesul de îmbătrânire a pielii, prin reducerea fluxului sanguin, ceea ce duce la riduri și deshidratare. Atât la femei, cât și la bărbați, fumatul afectează fertilitatea și determină apariția diverselor probleme în timpul sarcinii și alte complicații, inclusiv după naștere. Nu în ultimul rând, fumatul slăbește sistemul imunitar, ceea ce îngreunează lupta organismului împotriva infecțiilor și bolilor. De asemenea, întârzie vindecarea după o intervenție chirurgicală sau rănire”, a declarat dr. Adina Alberts, fondatoare eTELEDOC, în cadrul Conferinței „Foamea de sens. Fără dependențe”,  organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Cine fumează mai mult?

Numărul persoanelor dependente de fumat este mai ridicat în țările aflate în curs de dezvoltare decât în țările dezvoltate. Conform statisticilor europene, 5.9% din populația întregii Uniuni, cu vârsta de peste 15 ani fumează zilnic cel puțin un pachet de țigări pe zi. În România, 19.8% dintre persoanele cu vârsta de peste 15 ani fumează cel puțin un pachet de țigări pe zi.

În România există Programul Național Stop Fumat și o linie telefonică permanentă dedicată celor ce doresc să renunțe la fumat, vizibilă și pe pachetele de țigări 0800 878 673.