Culoarea hainelor și starea de spirit

Culoarea joacă un rol major în modul în care percepi lumea. Aceasta poate influența starea ta de spirit, poate schimba programul de somn și chiar poate modifica gustul mâncării. Psihologia culorilor este studiul conexiunilor dintre tine și culoare, dezvăluind cum aceasta influențează emoțiile și comportamentul.

Psihologia culorilor conectează culorile cu emoțiile și comportamentul. Ea dezvăluie cum culoarea joacă un rol în stările tale de spirit și poate fi chiar introdusă în rutinele tale de wellness. Pentru afaceri, psihologia culorilor influențează decizii precum ambalajul produselor și logourile de marcă.

Oamenii au fost dintotdeauna fascinați de culori și au înțeles puterea lor asupra stării de spirit și stării de bine. Culoarea a fost folosită în Egiptul antic, China și Grecia pentru a evoca emoții, a ajuta în practicile spirituale și a trata diverse afecțiuni. Deși natura culorii nu era încă înțeleasă, efectele sale puternice erau evidente.

Culoarea poate fi acum înțeleasă în termeni științifici. Isaac Newton a realizat că lumina albă este compusă din mai multe culori atunci când a plasat  prisma în lumina soarelui și a văzut că un curcubeu apărea pe partea cealaltă.

Dincolo de terapia culorilor, psihologia culorilor este folosită astăzi în publicitate și marketing. Deciziile de branding și design de produse sunt luate în funcție de felul în care oamenii răspund la anumite culori. Principiile psihologiei culorilor sunt de asemenea folosite în proiectarea spațiilor de lucru, a școllilor, a locuințelor optime.

Într-un amplu studiu intercultural care a inclus 30 de națiuni și 22 de limbi, oamenii au fost puşi să asocieze o singură emoție cu fiecare culoare

Iată cele mai frecvent asociate emoții în sondaj: 

Roșu înseamnă dragoste pentru 68% dintre oameni.

Portocaliu înseamnă bucurie pentru 44% dintre oameni.

Galben înseamnă bucurie pentru 52% dintre oameni.

Verde înseamnă mulțumire pentru 39% dintre oameni.

Albastru înseamnă alinare pentru 35% dintre oameni.

Turcoaz înseamnă plăcere pentru 35% dintre oameni.

Mov înseamnă plăcere pentru 25% dintre oameni.

Roz înseamnă dragoste pentru 50% dintre oameni.

Maro înseamnă dezgust pentru 36% dintre oameni.

Negru înseamnă tristețe pentru 51% dintre oameni.

Gri înseamnă tristețe pentru 48% dintre oameni.

Alb înseamnă alinare pentru 43% dintre oameni.

Cercetarea psihologiei culorilor nu se limitează la terapia culorilor, este folosită și în marketing, publicitate și design de produs. Un bun exemplu este  zona farma. Pastilele roșii sunt asociate cu stimulentele și cele albastre cu relaxarea. Alegerea culorii corecte poate crea un efect placebo care sporește eficacitatea medicamentului.

În concluzie, culoarea influențează modul în care ne percepem lumea și modul în care ne simțim. Ar trebui să ne concentram asupra culorilor care ne fac să ne simțim bine și să ne îmbunătățim starea de spirit.

Deci, dacă simți nevoia să-ți pictezi pereții în galben sau să ieși la o plimbare într-o grădină colorată, fă-o cu încredere, deoarece te vei simți mai bine și mai relaxat.