Statul îndelungat pe scaun este periculos

Poziția prelungită în șezut pe scaun, la locul de muncă

Poziția prelungită în șezut pe scaun, la locul de muncă, s-a dovedit a fi asociată cu o serie de efecte potențial grave asupra sănătății, cum ar fi dureri de spate și picioare, probleme cardiovasculare, oboseală, disconfort, acumularea de grăsime în jurul taliei, obezitate, migrene și diabet.

În schimb, pauzele frecvente în activitățiile sedentare au fost corelate cu profiluri metabolice benefice în rândul adulților și pot explica un risc mai mic pentru sănătate legat de circumferința taliei, indicele de masă corporală (IMC), nivelurile de trigliceride și nivelurile de glucoză .

Pentru a reduce efectele nocive ale statului pe scaun, faceți o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră, recomandă specialiștii.

În cadrul unei cercetării recente s-a constatat ca plimbările de cinci minute la fiecare jumătate de oră au redus nivelul de zahăr din sânge după masă cu aproape 60%. Această strategie a redus, de asemenea, tensiunea arterială cu patru până la cinci puncte în comparație cu statul pe scaun toată ziua. Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică, au existat și beneficii pentru sănătatea mintală.

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu statul pe scaun toată ziua, o plimbare ușoară de cinci minute la fiecare jumătate de oră a redus sentimentul de oboseală, a adus participanții într-o dispoziție mai bună și i-a ajutat să se simtă mai energici. Cercetările au arătat în mod repetat că mișcarea regulată pe parcursul zilei crește productivitatea, calitatea muncii și fericirea generală.

De asemenea, specialiștii ne recomandă să alternăm perioadele de lucru în picioare, la un birou reglabil, cu perioadele de lucru din șezut.

Alternarea între statul pe scaun și statul în picioare pe tot parcursul zilei poate preveni stresul dintr-o singură poziție și poate ușura povara asupra mușchilor și articulațiilor. Nu numai atât, dar statul în picioare activează mai multe grupuri musculare și te face să arzi mai multe calorii pe oră decât stând pe scaun.

Pentru perioadele în care alegeți să lucrați din șezut, folosiți un scaun ergonomic, care vă va ajuta în menținerea unei poziții corecte și confortabile la birou. Totodată, atunci când folosiți un birou reglabil, asigurați-vă că l-ați ales pe cel potrivit pentru nevoile voastre și acordați o importanță maximă modului în care îl veți regla potrivit pentru înălțimea voastră.

În cadrul ședințelor, optați pentru plimbări în defavoarea sălilor de conferință, stați în picioare când vorbiți la telefon și nu în ultimul rând achiziționați-vă accesorii care facilitează mișcarea în timpul programului de lucru (bandă de alergat, suport monitor, covor ergonomic anti-oboseală).

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/