Acasă, la birou, în magazine, în mașină, folosirea AERULUI CONDIȚIONAT este indispensabilă în această perioadă. Cum să transformăm aparatul de aer condiționat în aliatul nostru, protejându-ne sănătatea, contribuind la confortul, starea de bine, performanța la locul de muncă, optimizarea activităților intelectuale și fizice?
*
Există doi factori principali care creează disconfort și pot genera probleme de sănătate persoanelor care stau în preajma aparatelor de aer condiționat: temperatura scăzută și lipsa de igienă a aparatului de aer condiționat (praful, mucegaiurile, bacteriile, etc).
Gravitatea consecințelor variază în funcție de afecțiune. Scurgerile nazale și alte semne ale “răcelilor” sunt răspunsuri naturale la schimbările bruște de temperatură, nefirești, produse de aparatul de aer condiționat. Disconfortul este amplificat de faptul că multe dintre aparate nu sunt echipate cu funcția de umidificare, de aceea mucoasa nasului și a gurii se usucă, uneori apar chiar și sângerări nazale.
*
Ce măsuri trebuie să luăm pentru a ne proteja sănătatea și pentru a ne menține starea de bine atunci când folosim aparatele de aer condiționat?
➡ aerisim în mod regulat spațiile în care este pornit un aparat de aer condiționat;
➡ menținem o temperatură optimă cuprinsă între 23-25 grade Celsius;
➡ urmărim ca umiditatea să se încadreze între 60-70%. Să avem grijă ca în încăperea în care funcționează aerul condiționat să existe și un umidificator sau pur și simplu un vas cu apă.
➡ spălăm și dezinfectăm periodic filtrele aparatelor de aer condiționat cu produse speciale anticiuperci și cu proprietăți antibacteriene.
Aparatele de aer condiționat pot reprezenta surse de îmbolnăvire pentru noi toți, de la simple răceli până la pneumonii serioase, cum este cea dată de Legionella pneumophila, o bacterie gram negativă care se poate multiplica în toate tipurile de conducte de apă, la temperaturi cuprinse între 20 și 40 grade Celsius.