Colesterolul mărit este o problemă despre care auzim tot felul de lucruri: ba că este un fake, ba că este o problemă gravă, ba că trebuie să avem grijă ce mâncăm, ba că nu de la mâncare apare colesterolul crescut, ci așa ne-am născut, cu genele respective.
*
Colesterolul este, de fapt, o substanță de care noi avem foarte mare nevoie. Creierul nostru are foarte mare nevoie de ea, nu putem trăi fără colesterol. Ne putem face rău însă dacă luăm prea multe statine, medicamente care scad nivelul colesterolului. Consumând pe termen lung aceste tipuri de medicamente, apar reacțiile adverse.
*
Statinele sunt medicamente care blochează sinteza de colesterol de la nivelul ficatului, inhibând o enzimă. Ficatul nu mai sintetizează astfel la fel de mult colesterol cum sintetiza înainte. Ficatul sintetizează colesterol pentru a fi utilizat la nivelul sistemului nervos. Colesterolul este foarte important pentru sistemul nostru nervos.
Folosirea statinelor à la longue duce la o toxicitate care, într-o primă fază, se manifestă la nivelul musculaturii. Se poate ajunge până la o rabdomioliză, adică mușchii se macină, și ulterior apare și o toxicitate la nivel renal, determinând, într-un final, insuficiență renală cronică.
*
Statinele dau și diabet zaharat de tip 2 pentru că ele cresc glicemia. Drept urmare, va fi nevoie de medicamente care scad glicemia, adică biguanide. Luând biguanide și statine, nu facem decât să ne îndreptăm cu viteză și mai mare către insuficiență renală cronică, pentru că, în final, toate se elimină pe cale renală și, din păcate, apare această toxicitate la nivel renal. Insuficiența renală cronică evoluează spre agravare, și, în final, se poate ajunge la dializă, totul pornind de la un colesterol mărit.