Folia de aluminiu este nocivă. Un studiu publicat în Biblioteca Medicinei din cadrul Institutului Național de Sănătate SUA a demonstrat cât de periculoasă este folia de aluminiu atunci când este folosită în procesul de gătire al alimentelor. Studiul a arătat că gătirea la cuptor a unei bucăți de carne de vită, înfășurată în folie de aluminiu, crește conținutul de aluminiu din aceasta între 89% și 378%.
S-a dovedit și faptul că grăsimea a favorizat „migrația aluminiului în produsul alimentar”, se arată în studiul care conchide că persoanele care consumă produse gătite astfel își asumă un mare risc în ceea ce privește sănătatea lor.
*
Scăpați, deci, de obiceiul de a ambala o bucată de carne, de pește, un cartof sau o vânătă într-o folie de aluminiu alimentar, ca apoi să o puneți pe grătar sau la cuptor. Dacă doriți să obțineți efectul de înăbușire termică, utilizați o oală cu capac sau o folie de hârtie alimentară. Orice ați băga la cuptor, și doriți să nu „se lipească” – sau doriți să coaceți rapid și în profunzime, înveliți mai întâi alimentul într-o folie de hârtie alimentară și, apoi, dacă doriți, puteți folosi și folia de staniol peste hârtie, pentru o mai mare eficiență a coacerii.