Folia de aluminiu, un risc pentru sănătatea întregii familii

Folia de aluminiu, o alegere frecventă în bucătărie, poate prezenta riscuri pentru sănătatea familiei tale, conform studiilor recente. Astfel, un studiu publicat în Biblioteca Medicinei din cadrul Institutului Național de Sănătate SUA a demonstrat cât de periculoasă este folia de aluminiu atunci când este folosită în procesul de gătire al alimentelor.

Studiul a arătat că gătirea la cuptor a unei bucăți de carne de vită, înfășurată în folie de aluminiu, crește conținutul de aluminiu din aceasta între 89% și 378%. S-a dovedit și faptul că grăsimea a favorizat „migrația aluminiului în produsul alimentar”. Persoanele care consumă produse gătite astfel își asumă un mare risc în ceea ce privește sănătatea lor.

Riscurile utilizării foliei de aluminiu:

  • Migrația aluminiului în alimente: Gătirea la temperaturi ridicate, în special cu grăsimi, favorizează transferul aluminiului din folie în alimente.
  • Impactul asupra sănătății: Consumul regulat de alimente contaminate cu aluminiu poate fi dăunător pentru organism, afectând sistemul nervos, oasele și rinichii.

Alternative mai sigure:

  • Hârtie alimentară: O opțiune mai sigură pentru ambalarea alimentelor la cuptor sau pe grătar, evitând migrația metalelor.
  • Oale cu capac: Ideale pentru a obține efectul de înăbușire termică, păstrând umiditatea și aromele alimentelor.
  • Pungi de silicon: O alternativă reutilizabilă și ecologică pentru gătirea la temperaturi scăzute sau congelarea alimentelor.

Recomandările specialiștilor:

  • Limitați folosirea foliei de aluminiu: Optați pentru alternative mai sigure oricând aveți posibilitatea.
  • Evitați gătirea acidă: Folia de aluminiu poate reacționa cu alimentele acide (roșii, citrice), intensificând migrația aluminiului.
  • Nu folosiți folie de aluminiu în cuptorul cu microunde: Poate provoca scântei și incendii.

În concluzie, sănătatea familiei tale este și trebuie să fie prioritară. Alegeți alternative mai sigure la folia de aluminiu pentru a reduce expunerea la metale grele și a vă bucura de o alimentație sănătoasă. Scăpați, de obiceiul de a ambala o bucată de carne, de pește, un cartof sau o vânătă într-o folie de aluminiu alimentar, ca apoi să o puneți pe grătar sau la cuptor.

Dacă doriți să obțineți efectul de înăbușire termică, utilizați o oală cu capac sau o folie de hârtie alimentară. Orice ați băga la cuptor, și doriți să nu „se lipească” – sau doriți să coaceți rapid și în profunzime, înveliți mai întâi alimentul într-o folie de hârtie alimentară și, apoi, dacă doriți, puteți folosi și folia de staniol peste hârtie, pentru o mai mare eficiență a coacerii.

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Aflați mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/