Prof. Univ. Dr. Monica Pop, un foarte cunoscut medic oftalmolog, povestește despre un caz de ambliopie recuperat în totalitate. Este vorba despre cazul unui copil de aproximativ 6 ani din Vrancea. Mama lui credea că nu vede cu ochiul drept. Este întrebată cum a ajuns la această concluzie. Povestește faptul că lovea toate lucrurile aflate pe partea dreaptă, se împiedica. Pe partea stângă nu se întâmplau lucrurile acestea.

Descoperirea unui diagnostic dificil pentru pacient

Fiind vorba de o concluzie obținută în mod empiric, doamna doctor a dorit să verifice. A testat vederea copilului cu ajutorul unui optotip și a observat că din zece rânduri acesta vedea doar un singur rând. Doamna doctor confirmă diagnosticul suspectat de mama copilului. A anunțat-o că este vorba de ambliopie majoră. Acest diagnostic este considerat handicap grav și poate deveni definitiv. Ambliopia mai este cunoscută și cu numele de „ochiul leneș”.

Prof. Univ. Dr. Monica Pop totuși nu a renunțat. A rugat-o pe mamă să urmeze un tratament anume și să continue tratamentul dacă observă modificări.

Acest diagnostic se rezolvă, într-adevăr, prin purtatul ochelarilor, dar depinde de vârsta la care este descoperit. Ochelarii trebuie să aibă autorefractometrie. De asemenea, trebuie puse picături speciale. Se folosește și un ocluzor personalizat care se găsește la farmacie. Acest ocluzor se pune pe ochiul bun pentru a forța funcționarea celuilalt ochi. Totodată se fac și exerciții pe pătrățelele unui caiet de matematică. La început, deoarece pacientul nu vede, va pune puncte oriunde pe acea foaie de matematică. Este necesar să facă exerciții de finețe.

Tratamentul care a dus la vindecare

Prof. Univ. Dr. Monica Pop îi recomandă și un alt exercițiu. Se iau două căni. În una se pune mai mult orez și câteva boabe de piper, iar în cealaltă, invers. Dintr-una trebuie eliminat orezul. Din cealaltă cană trebuie eliminat piperul.

După trei luni, mama și copilul revin la consult la doamna doctor. Copilul recuperase deja două rânduri din optotip. Acest lucru este foarte important la vârsta aceea. Într-un an de zile copilul a recuperat tot.

Despre Prof. Univ. Dr. Monica Pop invitata emisiunii Doctor de nota 10 moderată de Dr. Adina Alberts

Monica Pop  este un medic oftalmolog român, absolventă a Universității de Medicină și Farmacie din București. Este născută într-o familie de medici. A deținut până în 2018 funcția de Manager General al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București, în prezent fiind șefă de secție în același spital.

Este cadru didactic universitar din anul 1983, în prezent Profesor Universitar.